Anthony Reid, en förare med Svensk koppling

Anthony Reid, en förare med Svensk koppling till motorsport genom vänskap med Anders Olofsson och Bosse Strandell. Låt oss ta det från början. Anthony föddes i Glaskow Skottland 17 maj 1957. Anthony tillbringade många år i Formelbils-klasser där han kröner det hela med att vinna det Japanska F3 Mästerskapet. Det ska också sägas att Anthony tävlade i England i F3 med en Saab-motor i en bil som Thomas Danielsson vann SM 1985. Han vinner även i det Japanska GT-mästerskapet. Anthony kommer kanske att bäst bli ihågkommen för sina framgångar med standardvagns racing. Han slutar trea i mästerskapet före Tom Kristensen, Steve Soper och Joachim Winkelhock. De här framgångarna ledde till att han kontrakterades av BMS Scuderia Italia som var Nissans workteam. Modellen Primera, som var helt ny behövde utvecklas och här gjorde Anthonys insatser att man valde att gå vidare. 1997 blev det Nissan i det Engelska BTCC tillsammans med David Leslie. Anthonys framfart under säsongen 1998 handlade i toppen om honom eller Rickard Rydell. Vi vet att Rickard vann den här fighten men Anthony var en förare att räkna med. Anthony tävlade också i Le Mans 24-timmars för Alpha Racing Team i en Porsche 962 och för Konrad Motorsport i en 962. 1996 tävlade Reid för Newcastle United Lister i Lister Storm . Tillsammans med Geoff Lees och Tiff Needell slutadce man på en 11 plats. Bosse Strandell hade vid den här tiden fått i uppdrag av den Svenske affärsmannen Per Arvidsson att bilda ett team i GruppC där Anders Olofsson, Anthony Reid och Eje Elgh skulle bli förare. Convector Racing var klara för start och stallchef och Pers högra han var Thomas Forslund. De stora resultaten uteblev och tyvärr så tog det hela slut lite för snabbt på grund av ekonomiska problem i fastighetsbranchen som var Pers huvudsyssla. Per hade även 10% i aktier i Porsche så egentligen borde det hela slutat på ett annat sätt. Jag ska inte fördjupa mig i teamets problem utan konstatera att något som kunde bli helt fantastiskt fick ett något oväntat slut.

Text Janne Tromark
Bilder ur Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest