En unik bild med tre stora profiler

Den första bilden jag ska visa er är en unik bild som visar tre stora profiler från vår motorsportvärld i en tid som nu känns lite avlägsen. Från vänster ser vi Evy Rosqvist, så Gunnar Andersson som på sin andra sida har den ”flygande tandläkaren” Charlie Lohmander. Evys framfart på racerbanor och rallyvägar känner vi väl. Gunnar Andersson är Volvoman med stora framgångar som två Europamästerskap 1958 och 1963. Det började med seger i Midnattsolsrallyt 1958 tillsammans med Niels Elleman-Jakobsen. Nästa fullträff kom i Rally Adriatique samma år. Båda dessa segrar i Volvo PV 444-Så kör paret Gunnar och Charlie in på en tredjeplats i Midnattsolsrallyt 1960 för att så samma år även knipa segern i ADAC Deutschland Rallye. 1962 tar Gunnar och Charlie hem den korta rallyversionen av Mille Miglia i en Ferrari 250 SWB. Den anrika Millen tog slut 1956 när den Spanske ädlingen Alfonso de Portago körde ihjäl sig och sin codriver Nelson (en amerikansk journalist) samt en antal ur publiken. Listan över framgångar kan göras lång för Gunnar men kanske ska jag stanna där. Vill dock berätta att på en av bilderna ser ni att Gunnar har en codriver vid namn Bosse Boesen. Bosse var en mycket duktig fotograf med en liten fotoaffär på Grev Turegatan i Stockholm och som också hade en stor passion för motorsport. Tävlade själv i Alfa Romeo och var kompis med Jo Bonnier. Hoppas ni känner historiens vingslag. Charlie gick bort 2005 vid 90,års ålder och Gunnar den 9 juni 2009 vid 82 år. Bosse Boesen är inte heller han kvar i livet men minnen genom hans bilder lever kvar. Länge hoppas jag!

Text Janne Tromark
Bilder ur Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest