Olof ”Grus-Olle” Persson

Svensk motorsporthistoria är minst sagt spännande och för många av er lite yngre är säkert okunniga om bland annat den man jag nu ska berätta om. Det hela började med att jag kontaktade vännen Crister Kaiser, en av Gert Kaisers söner med stor kunskap om racingen efter andra världskriget fram till 60-talet. Jag sökte en uppgift om en av de då bästa förarna, Allan Borgefors, och fakta om honom. Crister gjorde mig då uppmärksam på att han själv saknade en del uppgifter om Allan, men att han hade en del bilder att dela med sig av, och så var det hela igång. Olof Persson, mer känd som ”Grusolle” tillhörde förareliten i landet tillsammans med CeGe Hammarlund, Allan Borgefors och ”RallyHarry” med flera. ”Grusolle”, som var född 1911 var precis som de andra Porsche fantast och det var säkert ingen tillfällighet att han 1956 beställde en Porsche 356 Carrera som kom att få reg.nr. AA3833. Den 29 april 1956 kör Olle och Gunnar Blomqvist Mille Miglia där de klassegrar i GT 1,6 och blir 18:e totalt! Om ni frågar mig så är detta en fantastisk insats av två Svenskar i ett ganska Italienskt lopp. Visserligen med inslag av förare från andra nationer, men där Sverige ändå får ses som en av de mindre. På Solvalla samma år vinner Olle med Porschen men i Midnattsolsrallyt bryter han. På Västkustloppet i Falkenberg kör han in på en sjätteplats och i augusti blir han tvåa Kristianstads GP efter Hammarlund. På Kanonloppet den 26:e samma månad blir det omvänt med Olle före CeGe. 1957 är han och Gunnar tillbaka i Italien men tvingas bryta. Plåster på såren blir en tredjeplats på Nurburgring i maj 57 i klass GT 1,6 och 26 totalt. Det blir vinster på Isbanetävlingar för denne smått otrolige man som går i depå alldeles för tidigt den 12 januari 1971 vid endast 60 år. Jag och Crister böjer våra huvud för denne duktige förare och minns honom med beundran.

Text Janne Tromark
Bilder Crister Kaiser

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest