Sportscar i Fisksjöäng – ren kulturhistoria

Kulturhistoria är vårt adelsmärke vilket säkert de flesta av våra följare redan vet. Utan er och det engagemang ni visar skulle vårt uppdrag vara betydligt svårare. Vi får bilder och tips från er och ibland kommentarer som hjälper till att skingra osäkerheten i vissa frågor. Glädjande fick jag igår ett telefonsamtal med gamle kollegan och fotografen Peter Gunnars, som berättade att han hade ett antal svart/vita bilder från Fisksjöäng där Sportscar låg en gång. Han frågade om jag ville ha dessa bilder vilket jag naturligtvis ville. Många av er lite äldre minns de båda herrar som drev Sportscar och jag tänker då på Sven Erik Burehed, kallad Buris, och hans kollega och kompanjon Lennart Sundin. Kanske känner vi dom mest för de bilar de byggde under namnet Focus. De sägs att de byggde 7 stycken Lotus 23 kopior som kördes av Picko Troberg, Svante Vorrsjö och Egert Haglund. Man byggde också några Formelbilar av typ Junior. En av dessa bilar var MK111 och försågs med Peugeotmotor och ägs idag av Ingvar Malm. Ingvar tävlar med bilen i RHK-regi. En Formel Junior ägdes av Örjan Atterberg som skulle köra Djurgårdsloppet i Finland där olyckan slog till och Örjan omkom. Bilsportarvet har tyvärr inga bilder av vare sig Ingvar Malms bil eller någon av de Focusbilar som jag vet finns i landet. Vi vore tacksamma för att få ta del av dessa bilar samt gärna lite bakgrundshistoria. Vi njuter av ett par bilder från Sportscar och visst är det fantastisk att flyttas tillbaka nästan 100 år när vi ser verkstadsmiljön i Sportscars lokaler i Fisksjöäng.

Text Janne Tromark
Foto Peter Gunnars

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest