Janne Tromark fyller 80 år!

Idag hedrar vi journalisten, fotografen och motorsportmannen Jan Tromark som fyller 80 år! Vi på Bilsportarvet är stolta över att ha Janne som ordförande och konstaterar att han trots den aktningsvärda åldern är piggare än någonsin och fortsätter sina gärningar för svensk bilsport. Få har den kunskap om bilsporten som Janne och hans kunskapsbank för Bilsportarvet är ovärderlig. Det finns nästan inte ett foto i bildarkivet utan att han kan identifiera personer och bil och dessutom finns alltid en bra historia kopplad till bilden. Jans intresse för bilar började redan på 1940-talet på anrika Skarpnäcksbanan i en lånad Cooper Norton. Lite rally blev det också, bland annat genom Roslagsrundan. Efter fotografutbildning blev det från mitten av 1950-talet stort intresse för bilfotografering. I slutet av 1970-talet fotade och skrev Jan för Illustrerad Motorsport och var även med och startade tidningen Sportscar i samma koncern. Jan blev också känd dom eftertraktad speaker. När TV kom in i bilden fick han kontakt med Lennart Jelbe och härigenom kopplades han till olika TV-produktioner. Mest känd är Jan för långvarigt kommentatorsarbete för Eurosport med rallyvärldsmästaren Björn Waldegård. Jan har också varit ordförande i Lotus Car Club of Sweden, Racerhistoriska Klubben (RHK) samt Falkenbergs Motorklubb. Ja, listan kan göras lång över Jans engagemang inom svensk bilsport. Senaste exemplet på Jans arbete är hans uppskattade serie över svenska Formel 3 mästare på Bilsportarvets Facebooksida. Inte oväntat då Jan har en bakgrund inom F3 där han bland annat varit pressansvarig för Christer Johanssons Itchi Ban team. Vi gratulerar den pigge Janne som har fint stöd i livet av hustru Margareta och ser fram mot många verksamma år inom Bilsportarvet och bilsporten.

/ Michael Hoffstedt

Michael Hoffstedt

Michael Hofstedt är fotograf och skribent, har också tävlat en hel del med Volvo Amazon och P1800 i historisk racing.

Pin It on Pinterest