Osca Maserati och Luigi Villoresi

Det är fantastiskt roligt med gamla bilar. I synnerhet racerbilar för det är ofta lättare att få fram en spännande historia. Som den här Osca Maserati som har just en spännande historia. Det hela började på den trevliga Italienska bilträffen vid Krapperups Slott, där jag plötsligt stod öga mot öga med denna vackra lilla sportvagn. Bilden till vänster av bilen med startnummer 436 är samma bil under Mille Miglia med Luigi Villoresi vid ratten. Bilen kördes även av Musso. en annan av dåtidens stora Italienska förare. Villoresi föddes den 16 maj 1909 och gick ur tiden 24 augusti 1997 vid 88 års ålder. Luigi tävlade för Ferrari, Lancia och Maserati och hans bästa resultat var två femteplatser 1951 och 53. Villoresi vann dock fler GP tävlingar före 1950 då Formel 1 startade. Hans sista tävling var i Italien då tillsammans med vår egen Joakim Bonnier. Bilen deltog även vid Kristianstads GP med dåvarande ägaren Jon Fast vid ratten. En härlig historia, tycker jag, som nu finns bevarad i form av minnen och en bil med ny ägare och där både bil och ägare finns i Sverige.

Text Janne Tromark
Foton ur mitt och Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest