Sven ”Bergvägg” Andersson

När det gäller profiler i Svensk motorsport vill jag gärna nämna en man, likt Uffe Svensson, som verkligen gjort avtryck i vår historia fast på 50 och 60-talet. Han säger själv att han vunnit 175 segrar och det är väl knappast någon som betvivlar det. Sven ”Bergvägg” Andersson är midgetracerns okrönte kung med sin framfart i sin egen byggda SWEBE. En bil han byggde tillsammans med Ronnie Petersons pappa Bengt. Hans popularitet hos entusiasterna som idag äger och tävlar med dessa bilar, även kallade ”Halvpannor”,är näst intill vördnadsfull. Sven var född 1918 och gick bort 2009 nästan 91 år gammal. Sven tävlade också i Junior och Formel 3 och var även en duktig mekaniker som hade en förmåga att få sina motorer att fungera på topp. Vill man se dessa små bilar så är det RHK som arrangerar tävlingstillfällen för historiska racerbilar man ska leta rätt på i tävlingskalendern. Bröderna Hågeman, Per och Lars äger var sin ”Halvpanna” där Lars bil är en av Svens gamla. Det är den gula och blå på bilden med Hågeman bröderna som just tävlat i backe för att så fira Svens 90-årsdag.Sven Andersson, en av våra stora profiler!

Text Janne Tromark
Bilder ur Bilsportarvets arkiv

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest