Per Eklund

Om uttrycket ”Tuff som en bandyboll” tillåts så stämmer det perfekt in på vår presentation av näste förare. Per Torsten Eklund, född 21 juni i Koppom i Värmland. Var annars, skulle man kunna säga, för Värmland har producerat många duktiga rallyförare under åren. En del andra som ägnat sig åt sportens alla olika grenar. Nåväl! Det är rally och rallycross man tänker på mest när det gäller Per. Rallycross mästare i EM 1999 i en Saab med 500 hkr. Byggd av Per förstås och bilen stod modell för Saab 9-3 Viggen. Den bil som Per vann den prestigefyllda backtävlingen Pikes Peak. Per har kört 100 VM rallyn, både som privatförare och fabriksförare. Vid sidan av förare som Björn Waldegård, Stig Blomqvist, Ronnie Peterson och ”Carlsson på taket” räknar man Per som en av vårt lands främsta förare genom tiderna. Per tävlade även med grupp B-bilarna innan klassen stoppades 1986. Pers karriär visar att han likt t.ex Björn Waldegård kört en massa olika märken. I Pers fall Toyota, MG/Leyland. Truimph, Volkswagen Golf, Subaru. Många är de skickliga co-driver som lotsat Per genom alla tävlingar och där kan nämnas broder Lars, Birger Pettersson, Bruno Berglund, Claes Billstam, Björn ”Kapten” Cederberg och många fler. Seger i Svenska Rallyt 1976 är en av favoritsegrarna samt naturligtvis andraplatsen i RAC 1987. Per är också SM-mästare i Rally samt även Brittisk mästare. En handfull SM-tecken i Rallycross kan också läggas med i hans cv. Per Eklund är en härlig kille med stor humor och ett sjujävla go i kroppen som inte verkar att ge med sig trots att han nu är 74 år och still going strong!

Text Janne Tromark

Mer info
https://sv.wikipedia.org/wiki/Per_Eklund

Bilder ur Bilsportarvets arkiv, klicka för att förstora.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest