Michael Johansson

Vi är framme vi 1987 och nu körs det åtråvärda SM-tecknet i Formel 3 hem av en Linköpingsgrabb vid namn Michael Johansson. Inte nog med det han tar hem 1988 också. Michael tävlar för Tommy Jagerwall Racing, som själv är en gammal racerförare som drivit team med stor framgång. Bland annat tillsammans med Kenny Bräck och Reine Wisell för att nämna några. Mina minnen av Michael, förutom att han var en utomordentligt duktig förare, är hans far Weine som var Alfa Romeo entusiast med verkstad utanför staden och en pappa som stöttade sonen i hans racing. Jag köpte en av Michaels reservbilar en Ralt RT1 med Alfamotor. Det var väl inte så konstigt men när jag kom till verkstaden så ville Weine att jag skulle ta av mig skorna? Inte helt vanligt när man besöker en bilverkstad. Nåväl, maken till välskött bil och verkstad är det inte ofta man stöter på så guldstjärna även där. Michael började sin bana i Formel 4 1984 för att så året efter byta till Formel 3, och 86 blir han två i SM. Så kommer då segrarna i klassen åren 87 och 88. 1§989 byter Michael till Formel Opel Lotus och vinner även den. 90 blir han trea i Nations Cup och 91 vinner han Euroserien. Michaels fina resultat gör att han blir erbjuden plats som testförare i DTM. Vad Michael gör idag vet jag inte men jag tror att det blev en satsning på familj och arbete, precis som det inte vore arbete att köra racerbil? Vi är många som minns den här duktiga killen och saknar honom på våra banor.

Text Janne Tromark

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest