Thomas Danielsson

Vi är framme vi 1985 och kanske det mest sensationella detta år är att SAAB ger sig in i leken. Man låter motorkonstruktören Nicholson skapa en F3-motor av en Saab. Jag vet inte hur många bilar som använde motorn, men jag vet att Thomas Danielsson är den enda som vunnit en riktig seger, nämligen SM i Formel 3 1985. Thomas tävlade i olika mästerskap mellan åren 1984 och 87. 1988 och 89 tävlade han i Formel 3000. Hans meriter räckte inte för en plats i Formel 1, så Thomas blir en av många Svenskar som flyttar till Japan. Där blir han kvar till 1995 då han professionella karriär tar slut. Visst är det kul som kuriosa att i England, där man också använde Saabs-motor uteblev resultaten. Torsten Åman, dåvarande PR-chef för SAAB sa till mig när jag försökte tidigare att få Saab att stödja Svensk Formel 3. ”– Janne, jag vet att du vurmar för Svensk F3 och Svenska förare, men om vi ska satsa så måste det bli på en förare från Brasilien eller liknande. Som kör med huvudet framför nosen”??? Ett märkligt uttalande med tanke på resultatet i England och Sandro Sala bakom ratten! Stallchef för Thomas var inte helt obekante Pickop Troberg (SM-mästare 1965). Vi minns alla Thomas och kommer så att göra även om han idag mest sysslar med börsaffärer. Hoppas han är lika framgångsrik i den professionen.

Text Janne Tromark

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest