Leif Lindström, SM-mästare i Formel 3 1984

När vännen Leif tar SM så har han passerat 30-sträcket och inte är han ny i racingen för de flesta av oss. Med passion för Italienska bilar, pappa Åke körde Fiat, så låg väl inte Fiat Abarth 600 ganska väl till. Det skulle bli en kamp om titeln då det var rätt tuffa förare som slogs om guldet som Steven Andskär, Håkan Olausson med flera. Efter detta blev det sportvagnar för hela slanten som Sports 2000, Grupp C2 i Japan och mycket mer. Jag ska inte berätta allt som Leif åstadkommit för att inte förta intresset för den utomordentliga bok Leif skrivit om sitt liv på och utanför racerbanan. Boken heter Genvägar & Omvägar, samt en och annan återvändsgränd. Det här är en alldeles utmärkt bok skriven av en kille som jobbat med reklam och texter och han språk är som vanligt bra. Boken beskriver hans far Åke, som var motorn i Leifs racing tillsammans med brorsan Hans. Pappa Åke hade den något ovanliga kunskapen att han kunde tala med motorn! Idag är Leif promotor för Ginettaklassen och GT 4 som är två klasser Leif håller ordning på med allt vad det innebär. Många av oss minns hans samarbete och vänskap med Stanley Dickens och den firma de hade ihop som hette Dicklin Sport. Stanley blev lite senare en av de stora genom att vinna 24-timmars Le Mans 1989 för Sauber Mercedes. Jag har haft det stora nöjet att arbeta tillsammans med Leif på Eurosport i nästan 20 år. År som jag ser tillbaka på med stor tillfredställelse och som lärt oss båda mycket, inte minst mig.

Text Janne Tromark

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest