Sven Mattsson, den första svenska F3 mästaren

Sverige har en imponerande motorsporthistoria, både i gången tid och fram till våra dagar. Bilsportarvets idé är att berätta den historien, och även den som vi läst om och som inspirerat oss att vara med och skriva den historien. Låt oss börja med det Svenska Formel 3-mästerskapet som tog sin början 1964. Vår tanke är att kort berätta om de som blivit Svenska Mästare fram till år 2000. Vår första SM-mästare hette Sven Mattsson och han vinner mästerskapet i en Lotus 22. Konstigt tycker kanske någon då Lotus 22 är en Formel Junior. Förklaringen är det då inte fanns så många F3:or och Formel Junior var då lika snabba som F3 med 1000cc. Vi har tyvärr inga bilder av Sven Mattsson men hans bil finns kvar och är numera ägd av Åke Axelsson vars dotter mede framgång tävlat i historisk racing. Skulle någon av er följare ha några bilder av Sven är vi tacksamma för att få ta del av det material ni eventuellt har. Vi bjuder på några bilder av Åke och hans duktiga dotter Michaela och hoppas det kan förmedla en bit av historien. 1965 körde en av våra mest kända profiler hem detta mästerskap men om det berättar vi nästa gång.

Text och bilder Janne Tromark

Michaela Månlycke

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest