Picko Troberg, Svensk Mästare i Formel 3 1965

Svensk Mästare i Formel 3 1965 är en av våra mest kända profiler. Picko Troberg. Picko behöver ingen närmare beskrivning för alla känner Picko. Alltid i farten som entreprenör och hans garv ekar fortfarande i depåerna. Många känner Picko från hans tid med Hundkojan där han blev riktigt folkkär. Något av bilsportens Lill-Babs. Hans framgångar kom med formelbil och starten 1961 blev med den för Sverige nya klassen Formel Junior och det i en Lotus. Året efter skaffade han en Lola MK5 och 1965 bakom ratten i Brabbham BT3 kan han koras som SM-Mästare i det vi då kallade ”Kungaklassen” Det blev en del framgångar internationellt F3 bland annat i Italien och den så kallade Lotterian på Monza som slutade med seger för unge herr Troberg. Som stallchef skördade han stora framgångar i sin gärning att skapa nya unga talanger som Thomas Danielsson, Niclas Schönström och Rickard Rydell. Hans entreprenör anda skapade Pickos Budbilar som senare blev Adena Pickos. Han var VD för Picko Troberg Racing och även delägare i en fiskaffär. Han skapade också den omåttligt populära Sportvagnen och Vi som startade på Ostermans Marmorhallar. Allt självklart för att finansiera racingen. Den glade gamängen är inte bland oss längre men i gott minne bevarad. Picko gick i depå för gott den 17 april 2016 vid 78 års ålder och lämnar efter sig en stor familj samt en stor plats i vår bilsporthistoria.

Janne Tromark

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest