Freddy Kottulinsky, svensk F3-mästare 1966

En av våra populära racerförare är Freddy Kottulinsky. Kom som 23-åring till Sverige från Österrike 1955. Jag träffade Freddy i hans garage tillsammans med Georg Duneborn och jag vill minnas att det var i trakterna av Älvsjö. Det var en ung man som verkligen älskade livet och motorsporten. Vi sågs sen under åren och att Freddy kunde köra bil, ja det visar resultaten. Jag ska inte dra alla resultat utan uppmanar dig som vill veta mer om Freddy att googla för att få tillgång till alla resultat. Bilsportarvet vill minnas Freddy för hans SM-titel i Formel 3 som kom 1966 efter att innan det vunnit EM för Formula Super Vee 1974. Han var två i den klassen året innan. Vinner SM Guld gör han i en Lotus 35. en bil som jag tror att Åke Axelsson äger idag. Freddy har kört det mesta som Porsche 356 Carrera, Lola Formel 2, BMW 1800 Ti, Focus MK VI bland några. Freddy var också med och tog fram Audi Quattro och den skola för avancerad bilkörning i Audis regi. Kanske minns vi som gillar historisk racing hans framfart med vännen Tommy Brorsson i Lotus Elan i långlopp på Nürburgring. Freddy lämnade ett stort tomrum efter sig när han avled den 4 maj i Karlstad 2010. I vår berättelse om de förare som vunnit SM i Formel 3 är Freddy den tredje föraren. Jag som kommenterat Dakar Rallyt tillsammans med Björn Waldegård ska kanske tillägga att även detta tuffa och krävande lopp vunnits av Freddy Kottulinsky. Freddy vann i Volkswagen Itis 1980.

Text Janne Tromark

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest