Mora-Bengt, mannen bakom Svensk motorsports inträde i TV

Jag tänker ofta på Bengt Gustavsson eller Mora-Bengt som alla kallade honom. Jag påstår också att han är mannen bakom Svensk motorsports inträde i TV. Hur kan jag påstå det? Det var så i slutet av 80-talet att alla gnällde över att TV aldrig sände motorsport. Mora-Bengt tänkte då, tror jag, att det här vill jag ändra på så han tog kontakt med Lennart Jelbe, TV-producent och egen företagare med bolaget Jelbe Produktion. Tillsammans skapade man ett koncept där Mora-Bengt skaffade fram pengar, de mesta ur egen ficka tror jag, och så satte man igång att prudcera SM för våra TV-kanaler. Den första, om jag minns rätt, var Nordic Channel som senare blev TV3 och så hamnade våra SM-tävlingar i TV4. Bengt som hade en vacklande hälsa kämpade på i fyra eller om det var fem år tillsammans med Lennart och hans fantastiska personal. Åren har gått och det är möjlig att mitt minne sviker mig på vissa punkter men ett minns jag – vi hade vansinnigt roligt under den här perioden och mycket TV blev det.

Mora-Bengt har lämnat oss sedan ett antal år men jag tycker vi ska minnas denne hedersman för hans smått otroliga insats för att sätta vår sport på kartan. Idag känns det som om vi har för mycket motorsport i TV och effekten av det är sannolikt att publiken sviker tävlingarna ute på banorna. En sak är klar! Mitt minne sviker inte mig vad beträffar Bengt och Lennart Jelbe och den gärning de gjorde för vår sport.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest