Anders Olofsson

År 1977 och 78 har vi återigen en förare som vinner SM i Formel 3 båda åren. Det här är inte vilken förare som helst utan en av våra mest älskade, inte bara på grund av sin förartalang utan för att Anders var en mycket sympatisk person som alltid ställde upp och hjälpte sina kollegor. Inte minst under Japan åren då många unga Svenska förare också fann vägen till detta fjärran land och där motorsporten är stor, mycket stor. Anders finns tyvärr inte med oss längre utan lämnade oss den 21 januari 2008. Anders meritlista är diger och utöver de båda SM-segrarna var han båda åren tvåa i EM i samma klass. 1982 till 86 körde Anders i EM i Grupp A med Volvo 240 Turbo. 1989 vinner Anders Japanese Touring Car Championship med M.Hasemi och året därpå All Japan Sports Prototype Championship, även det tillsammans med Hasemi. 1991. Vinner Spa 24-timmars i en Nissan Skyline GTR med David Brabham och N.Hattori. 1997 segrar Anders i GTI klassen på Le Mans och blir tvåa totalt. Varför hamnade inte denna supertalang i Formel 1 undrar säkert någon? Brabham hörde av sig och ville att Anders skulle köra för teamet i Frankrikes Grand Prix, men Anders tackade nej för han skulle gifta sig den helgen. Anders Olofsson blev 55 år och saknaden efter honom är stor. Vi minns dock honom för allt han gjorde för sporten och böjer våra huvuden i respekt!

Text Janne Tromark

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest