Ove ”Påven” Andersson

En av våra stora som vi minns är Ove ”Påven” Andersson. Ove föddes i Uppsala 1938 och i ett litet garage i Österbybruk började en resa i motorsporten. Först i rally med stor framgång för att så bli chef för Toyotas rally och Formel 1-stall. Under 60-talets senare del och under 1970-talet kom segrarna i VM-rally. Monte Carlorallyt 1971 i en Renault Alpine A 310, Safarirallyt 1975 med kartläsaren Arne Hertz i en Peugeot 504, Akropolisrallyt 1971 och San Remorallyt samma år. Ove tävlade med Jean Todt, som senare blev Ferraris stallchef, vilket resulterade i en andraplats i Monte Carlorallyt 1973. Ove lierade sig senare med Toyota och byggde upp det rallyteam som skulle resultera i sju VM-segrar. Förare var bland annat Juha Kankkunen, Didier Auriol och Carlos Sainz. Så blev det en kort tur med sportvagnar på Le Mans 24-timmars för att så etablera sig för Toyota i Formel 1 2002 med förarna Mika Salo och Allan McNish även då under Oves ledning. Det blev 140 deltävlingar i F1 med 3 pole och 2 snabbaste varv. Tyvärr uteblev segrarna trots en stor satsning. Stallets största framgångar var länge Jarmo Trullis andraplatser i Malaysias GP 2005 och Bahrains GP 2005.. 2009 tog Toyota beslutet att dra sig ur F1-Cirkusen men Ove lämnade 2007. Ove omkom efter en trafikolycka den 11 juni 2008 och lämnade då ett stort tomrum efter sig och vi minns honom för allt han gjort för Svensk motorsport.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest