Team Itchi Ban

Det är så här när man blir äldre, gammal skulle säkert många säga, att man tänker tillbaka på de tider som flytt. Så gör även jag och ett av de minnen jag med glädje tänker tillbaka på är min tid i Sveriges största satsning på motorsport, Team Itchi Ban. Bakom denna satsning fanns Chrille Johansson med kompisarna Hasse Wängstre och Charlie Gustavsson. Tanken var att stödja och göra det möjligt för unga talanger att ta sig vidare i sporten. Vi hade så roligt i denna stora organisation så man skulle behöva skriva en bok för att få med allt. Det här var på nittiotalet och framgångarna stod som spön i backen. Vi var framgångrika i Formel 3, Formel Ford, Standardbilsracing Lady Cup och så förstås Go-Kart som det hette på den tiden. Idag finns vare sig Formel 3, Formel Ford eller Lady Cup. Varför? Man hör ofta att kostnaderna är för stora men det verkar dom inte vara när det gäller STCC eller TCR? Hur stora är möjligheterna att ta sig vidare efter dessa klasser? Tja, det mesta beror kanske på vedebörandes storlek på plånboken och inte på talang. Hur många unga duktiga killar och tjejer bli ställda utanför på grund av dessa skäl? Det finns säkert inga siffror på det, märklig nog i ett land som vårt? Jag ser i mina drömmar ett nytt team som Itchi Ban som plötligt bara finns där och sätter oss på kartan igen. Jag vet att det inte bara är jag som drömmer om detta. Idag får vi som gillar Formelbilsracing titta på historisk racing och den fråga som infinner sig är: Hur länge kan den pågå med tanke på att utövarna i likhet med mig börjar bli till åren och vem ska då ta över?

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest