Arnolt Bristol

Stanley H. Arnolt var en amerikansk biltillverkare i Chicago under åren 1953 och 63. ”Wacky” som han kallades hade tjänat en förmögenhet genom att bygga båtmotorer för den amerikanska flottan under andra världskriget. Stanley startade bilförsäljning efter kriget och importerade och sålde BMC,s bilar i mellanvästern. Utbudet av engelska bilar utökades med flera märken. Stanley ville i början av 50-talet bygga en egen bil där Brittiska MG skulle står för chassie och drivlina från TD, som man skickade till Bertone i Turin där de försågs med en fyrsitsig coupékaross. Bilarna skulle sedan säljas i USA under namnet Arnolt-MG. Dryga hundratalet bilar byggdes fram till när MG meddelade att man inte längre kunde leverera ytterligare chassien. Stanley tog då kontakt med Bristol för ett samarbete där deras 404-modells chassie skulle passa. Bertone byggde då en liten tvåsitsig roadsterkaross till den nya modellen som kom att kallas Arnolt Bristol. Bilen kom att bli framgångsrik i amerikansk motorsports tvålitersklass. Arnolt Bristol är en sällsynt fågel på våra breddgrader men Kenneth Andrén i Malmö äger bilen som vi ser köra genom Kvidinge utanför Klippan påpassligt fotograferad Anders Lindberg. Bilderna på den gröna bilen togs vid Sofiero Classic för några år sedan och ägs av en dansk.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest