Karl Kling

Ur minnenas arkiv dyker plötsligt namnet Karl Kling upp. En av flera stora Tyska förare som tävlade för Mercedes under 30-talet. Karl var kanske inte den störste men skolades av den store Alfred Neubauer. Det hela började med backtävlingar, vilket var populärt på den tiden. När så kriget bröt ut 1939 arbetade Karl som mekaniker åt Luftwaffe. Efter kriget tog Karl upp racingen igen och fick då chansen att köra Formel 1 för Mercedes säsongerna 1954 -55. Karl Kling var tvåa i Frankrikes GP 1954 endast 0,1 sekund efter Fangio. Elva tävlingar körde han med en andraplats och en tredjeplats i England 1955. 1954 satte Karl Kling snabbaste varv i Tyskland. Karl Kling vann ett Formel 1-lopp, Berlins GP, vilket kördes utanför mästerskapet. Karl Kling Var född den 16 september i Giesen 1910 och avled den 18 mars i Gaienhofen vid 93 års ålder.

Text Janne Tromark
Bilder ur Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest