Rudolf Carraciola

Jag vet inte hur ni tänker på motorsport och om ni har egna favoriter som alltid finns med i era tankar. Som man jämför med sin egen favorit och åter konstaterar att, nää Senna var bäst och slår Schumacher lätt?

För mig började det hela i slutet på 40-talet när jag i en motortidning läste om en Tysk racerförare vid namn Rudolf Carraciola. Rudolf blev något av en idol för mig vid tidiga år och intresset för denna speciella man har bara ökat med åren. Nu vid 83 års ålder kan jag kanske förstå en racerförare från den tiden. I Tyskland var en herre vid namn Adolf Hitler på väg att ta makten, kanske inte på det bästa sätt tyckte nog många däribland Rudolf.

1927 stod Nürbugring färdig och när man körde premiär tävlingen så vann Rudolf och det skulle bli många fler segrar under åren som kom, närmare bestämt 146 segrar om jag minns rätt. Det inkluderade då 3 EM i backmästerskap samt mycket mer. Nu tänkte jag så här, snart så är det julafton och som en liten present från mig så visar jag en bildkavalkad från denne mans liv. Jag hoppas det kan ge lite ideèr för ert fortsatta intresse, inte minst till någon härlig resa i de spår Rudolf lämnade efter sig.

Text Janne Tromark samt egna bilder och bilder ur mitt arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest