De män som till varje pris ska vara snabbast i världen

Visst är det något speciellt med alla de män som till varje pris ska vara snabbast i världen med bil. En som älskade hastighetstävlingar var vår Lennart Lindström, numera avliden, som arrangerade många tävlingar av den typen i Sverige. De här båda gossarna är inget undantag även om Carl Jörns även tävlade i stort med sina Opelbilar. I seklets början vann Carl över 200 segrar med Opels första tävlingsbil med en 12 liters 16-ventilsmotor på 260 hkr. Toppfarten var imponerande 230 km/tim. Bil nummer två är den gigantaiska Silver Bullet som konstruerades av Sunbeam och kördes av Kaye Don, eller som han egentligen hette, Kaye Ernest Donsky född 10 april 1891 på Irland. Kaye började som så många andra på två hjul men tävlade även med båt där han 1930 satte världsrekord. Silver Bullet var utrustad med två Sunbeam flygmotorer på vardera 24 liter men tyvärr så blev det inga rekord med bilen.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest