140 år sedan Ferdinand Porsche föddes

I dag den tredje september är det 140 år sedan Ferdinand Porsche föddes i Haffersdorf som då låg i Österrike-Ungern eller Böhmen. Ferdinands gärning som konstruktör behöver för de flesta av er ingen närmare presentation men att han mannen bakom Volkswagen och den av så många älskade Porschen det vet vi. Han var också verksam hos Mercedes under 30-talet och en som blev hjälpt av den duktige Ferdinand var Rudolf Caracciola som med Ferdinands hjälp vann sitt första Grand Prix på Avus i Berlin. Året var 1926 och vid ett depåbesök rapporterade Rudolf att motorn misstände vilket Ferdinand snabbt avhjälpte och så började en framgångssaga av sällan skådat slag. Ferdinand var också med bakom konstruktionen av Auto Unions racer som var Mercedes värsta konkurrent med förare som Stuck och Rosemeyr. För alla Porscheägare är det en dag att minnas mannen som gav dem sportvagnen som fortfarande tillverkas och som också vinner stora framgångar på världens alla racerbanor. Ferdinand Porsche avled den 30 januari 1951. Bilderna visar sekvenser ur denne mans spännande liv och i våra hjärtan kommer han alltid att vara en av de stora i motorsportens värld.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest