Första finnen i Formel 1

Leo Kinnunen. Förste finske förare att köra i Formel 1. Vi får då och då frågor om denne fantastiske finske racerförare och när jag hittade dessa tre bilder i vårt arkiv så tyckte jag det var dags att berätta lite om honom.

För att börja med det tråkiga så lämnade Leo jordelivet 26 jul i fjol vid en ålder av 73 år. Karriären började på två hjul för att så bli i rallyskogen som så många andra duktiga förare från Finland. I det finska rallymästerskapet hamnade Leo på samma poäng som självaste Simo Lampinen. Leo provade sedan att köra formel 3 i en sliten Brabham 1967 för att så året efter köra en Titan där han lyckades slå självaste Ronnie Peterson. 1969 gjorde Leo en total övergång till banracing där han vann det Nordiska Mästerskapet i en riktig kamp på Keimora mot Jochen Rindt. Han blev sedan inbjuden av Porsche att testa en Porsche 917 i Österrike och imponerade så att han inbjöds att köra tillsammans med Pedro Rodriguez i VM för sportvagnar. Paret förvånade många genom att vinna 24 timmars på Daytona för att så vinna hela VM-serien för Porsche. Leo var inte nöjd med partnerskapet för man favoriserade Pedro som hade en annan körstil med breda uppställ. På Targa Florio ställdes dock bilen in som Leo ville och på finalvarvet så slog Leo det gamla varvrekordet med en och en halv minut!

Leo och hans Team AAW satsade så på Formula 1. 1974 får man så chansen med en Surtes och tyvärr så uteblir möjligheterna på grund av ont om pengar vilket är en vanligt förekommande sjukdom i motorsporten. För oss med smak på sportvagnar är Leo Kinnunen en stor stjärna och vi minns honom som om han var en av våra egna stora hjältar.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest