Formel Junior Cooper T56

Den här trevliga Cooper T56 med ch.nr 11 sågs nyligen tävla både på Velodromloppet och på Zandvoort. Bilen har från början ägts av Curt Lincoln, som sedan sålde den till Georg Duneborn. Bilen har haft många ägare sedan dess och för ett antal år sedan så försvann den till England, då inhandlad av en Svenska vid namn Marianne Kasslén. Det är verkligen kul att de här gamla Formel Junior-bilarna fortsätter att vara i livet och att det fortfarande tävlas med dem. Den stora klassen för Formel Junior heter Lurani Cup och bär namn efter den Italienske Greven Lurani som var den som skapade den här klassen på 50-talet. I Sverige var den här klassen stor i slutet på 50-talet och början av 60-talet innan den blev Formel 3. De första Formel Juniorbilarna hade frontmotor där kanske den mest kända var Stanguellini som till stor del byggde på Fiatkomponenter. Colin Chapman var den som flyttade motorn bak och hans första riktigt framgångsrika Formel Junior var Lotus 18.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest