Sam Gillberg med en Fraser Nash

Sam Gillberg som handlade med begagnade bilar i en liten lokal på Torsgatan i Stockhom var även en hängiven tävlingsbilist under 50-talet. Jag kände Sam under den här tiden då han gjorde affärer med min farbror, Wasa-Kalle, en annan av de legendariska männen som försåg stockholmarna med begagnade bilar. Inte alltid av bästa kvalitet. Sam som även tävlade med en Citroén B11 skaffade en Fraser Nash Le Mans Replica som han tävlade med ganska framgångsrikt. Fraser Nash gjorde sensation med en tredjeplats på Le Mans 1949 och släppte sedan en civil version av sin framgångsrika bil som kom att heta Le Mans Replica. Man byggde 34 stycken av den här bilen mellan åren 1949 -55. Bilen har mycket gemensamt med BMW 328 även om motorn kom från Bristol. Bilen såldes på 50-talet till Peter Lindqvist på Lidingö som många av oss känner som något av en Ferrariexpert.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest