Hastighetsrekord – En spännande motorsporthistoria!

Vi har alltid fascinerats av fart, Så till den milda grad att i takt med att teknik och forskning gått framåt har även våra försök att vara snabbast varit av stor vikt. Ganska snabbt kunde man tillverka bilar, och andra typer av fordon, som redan på 20-30 talet nådde farter på över 200 km/tim. Strax före andra världskrigets utbrott lyckades Mercedes nå ett hastighetsrekord på 432,692 km/tim. Året var 1938 den 28 januari och vid ratten satt Rudolf Caracciola. Auto Union försökte vid samma tillfälle matcha denna hastighet med hjälp av Berndt Rosemayer men som tyvärr förolyckades. En katastrof för Tyskland och även för motorsportentusiasterna som i Berndt hade en av sina verkligt stora favoriter. För de flesta av oss med intresse för den här lite udda grenen av motorsport vet av historien att engelsmännen tog över intresset och initiativet efter det stora kriget och så småningom flyttade verksamheten över till USA där man hade de rätta förutsättningarna för att nå de riktigt höga farterna.

Hemma i Sverige minns jag att tidningen Teknikens Värld, 1987, försökte slå rekord på E4:an norr om Gävle och det pratades friskt om vad man åstadkom med diverse fordon. Den som sedan tog tag om hastighets rekordförsöken var ”nestor” Lennart Lindström som den 18 augusti 1988 drog samman sex bilar på den då ännu inte öppnade motorvägen utanför Varberg. De sex var Leif Nilsson från Malmö med sin Lola T70, Kent Abrahamsson med en Chevron B16, Sture Torngren med tidningen Wheel som specialbyggt en bil man kallade Wheel Special. PÅ plats var också Ulf Boman med hustruns Fiat 500 och Gunnar Rössler med en ”halvpanna” av märket Cooper.

Sture Torngren, som inte körde själv, nådde hastigheten 252,558 km/tim i klassen över 8 liter. Leif Nilssons Lola i klass B var nära 300 kilometer med sina 292,901 km/tim. Klass B var för bilar med motor på mellan 5-8 liters slagvolym. Kent Abrahamsson i klass E för bilar mellan 1,5 och 2 liter nådde 249,185 km/tim. Kent är en av våra stora bilsamlare som har det mesta av vad Chevron byggt, men är idag storsamlare av Grupp C-bilar. Ulf Boman körde i klass H med hustruns Fiat 500. En klass som omfattar bilar med motorer 500- 750 cc får till en hastighet av 103,318 km/tim. Så slutligen Gunnar Rössler som med sin Cooper med Finsk historia, bilen hade ägts av Curt Lincoln, körde i klass 350-500cc, fick till en fart av 135,752 km/tim. Det ska sägas att Lennart arrangerat flera hastighetsförsök på några olika platser och har för avsikt att fortsätta med flera försök som han lovat att återkomma till framöver. SBF,s hemsidan är platsen där man kan titta och se hur rekordförsöker slutat vad beträffar farter och eventuella världsrekord för även det har Lennart på sin meritlista.

Janne Tromark

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest