När jag hade bilhistoria på tomten…

Jag tror det var 1983 som telefonen ringde och Staffan Svenby var på luren. Jag håller på att arrangera Malmö Motormässa, säger han, och jag tänkte fråga dig om du ville ta ansvaret för en del bilar jag lånat in från bland annat England. Det handlar om en specialmonter för att minnas Ronnie Peterson. Du ska vara med och övervaka att inget händer bilarna när dom lossas och lastas. Det handlar som du förstår om stora pengar. Staffan var ju Ronnies manager och han var också arrangör av mässor och så ägde han ju Ring Knutstorp. Jag svarade naturligtvis ja och det blev upptakten till den här lite roliga historien. Mässan började fyllas med bilar och allsköns annat kul som hör en riktig bilmässa till. Så även de intressanta bilarna som Ronnie tävlat med. De bilar som kom från England var en Tyrell P34, d.v.s. den sexhjuling som Ronnie körde och som väl aldrig blev någon riktig hit. Tre stycken Lotus F1:or däribland en Lotus 72 i vilken Ronnie vann sin första seger 1973, samt en 78 och en 79. Alla tre svarta med den för oss entusiaster så välkända gulddekoren. Med på trailern var också en Ferrari 312 PB en VM-bil från 1972 och kanske en av de vackraste Ferrari som byggts? Det tycker i alla fall många. Mässan blev en succé och en hyllning till en av våra största racerförare som så tragiskt omkom på Monza 1978.

När det var dags att lasta dyrgriparna var jag med och var behjälplig, precis som Staffan och jag kommit överens om och när trailern var lastad var klockan så mycket att föraren, som hette Len Leston, inte skulle hinna till färjan i Göteborg. Jag erbjöd då Len att sova över hos mig i Väsby utanför Höganäs och så direkt på morgon starta mot Göteborg och färjan till England. Det blev en trevlig kväll med Len som var personlig vän med Colin Chapman och som rest med honom över hela världen. Min granne Lasse, långtradarchaffis med stort intresse för racing, klev ut på tidig morgon för att köra iväg till jobbet, stannar och bara stirrar på min tomt. Där stod nämligen det Engelska ekipaget med alla bilar på trailern och min vän Lasse, som fick en chock, har aldrig slutat prata om när lilla Väsby hade fyra F1:or och en Ferrrari på granntomten. Jag hittade bilden i mitt arkiv häromdagen och jag kunde inte låta bli att berätta historien om när F1 kom till Väsby.

Janne T.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest