Gamla bilder som påminner om svunna glada dagar

Visst är det kul att bläddra i sitt arkiv och i synnerhet när man hittar gamla bilder som påminner om svunna glada dagar. Bildsviten från början av 80-talet visar när det kördes riktig historisk racing för första gången på Svensk botten.

Jag var ordförande i Lotus Car Club of Sweden vid den här tiden och var självklart heltänd på att få träffa Bruce Halford från England som var en gammal F1-förare från 50-talet. Bruce kom till oss med en av sina två Lotus 16 och som han kom! Han vann överlägset både första och andra året han var här och blev, vågar jag påstå, en verklig favorit för oss som gillar historisk racing. Bruce började sin bana som så många andra unga förare och lyckades genom vänners försorg köpa Prins Biras Maserati 250 F 1956 och så började äventyret. Bruce körde nio VM-deltävlingar och ett stort antal tävlingar utan VM-status. Tre olika märken han det bli, Maserati, Lotus och Cooper. Bruce hann också med att köra sex Le Mans mellan åren 1957 och 1961. Framgångarna uteblev tyvärr och precis som idag berodde det säkert på brist på pengar och att ha resurser för att hamna i rätt team. Bruce var privatist, något som inte finns längre i Formel 1, och alla som kan sin F1-historia vet hur svårt det är. Bruce bodde i Torquay i Devon vid den här tiden och jag blev inbjuden att hälsa på honom där vilket jag också gjorde. Vi hade en trevlig tillsammans och på kvällen gick vi ut i hans garage och tittade på en av Lotus 16 bilarna. Vid sidan om denna stod en Chevron B8 som jag på kvällen förmedlade försäljning av till Lars Widenborg, men det är en annan historia. Vi träffades sen ett flertal gånger bland annat på Nürburgring där Bruce åter visade vilken skicklig förare han var. Han och hustru Patsy drev ett Kafé vid sidan av Dartmoor-fängelset i Princetown och även ett hotell i Torquay, ni vet platsen där John Cleese spelade in ”Fawlty Tower”. På en av bilderna i depån ser vi undertecknad vid sidan av Bruce och så Tommy Brorsson och Kaj Johansson från Växjö. Bruce som var född 18.5.1931 avled efter en kortare tids sjukdom i sitt hem den 2.12.201. Pressen skrev då, Bruce Halford var en av de sista stora profilerna från den tiden då man som privatförare kunde tävla i Formel 1.

Janne Tromark

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest