Bengt Arvelid

Jag vet inte när jag först träffade Bengan Arvelid? Vad jag vet är att han bad mig hjälpa honom med Båstad Classic Car Show. Hjälpen skulle vara att sköta media och att mata ut pressreleaser till de media som skulle vara oss till stor hjälp med att få ett så stort intresse som möjligt för den här bilträffen inne på vackra Norrvikens Trädgårdar. Bengan hade ett racingförflutet där han tävlat i Formel Ford, var faktiskt trea i SM. Han fortsatte sedan med Formel Super Vee och tävlade i samma team som Keke Rosberg och många är de historier om de båda herrarnas framfart både här hemma och utomlands. Bengan berättade för mig att när man kom hem till Kristianstad så la sig Keke att sova under sitt släp på parkeringen utanför Bengans bostad. Åter till Båstad. Första året kom ett tjugotal besökare och Bengan deppade svårt och så att nu skiter jag i det här. Jag försökte med det klassiska ”att Rom byggdes inte på en dag”! Ja vi provar en gång till då fick jag till svar. Året därpå så kom några hundra personer och glädjen var väl inte högt till tak, men vi tar en gång till var hans svar till mig. Vi hade den utmärkta klubben, Motorhistoriska Klubben i Skåne, som samarbetspartner och år tre small det till. Jag är osäker på besöks-antalet men det var över 10.000 personer i parken. Bengan var lite lik Joakim von Anka på hotellet i Båstad där han sittande i sängen kastade pengar över sig själv! Det skulle nog gå att skriva en bok om Båstad Classic Car Show och den enorma succé det var.Nästa kontakt var när Bengan bad mig kontakta Bengt Trägårdh som efter avslutad karriär skulle gör comeback i Porsche 944 Turbo Cup i Tyskland för Bosse Strandell. Det är dock en annan historia, men en minst lika trevlig och kul där Bengt visade att takterna fanns kvar efter F3-karriären. Nu finns inte Bengt Arvelid kvar i livet utan efter en lång tids sjukdom gick han i depå 63 år gammal den 21 juni 2012. Jag kommer aldrig att glömma Bengan som var en ovanligt trevlig man som alltid hade lätt till skratt. Vila i frid gamle vän!

Text Janne Tromark
Bilder ur Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest