Leif Lindström

Det pågår en del snack om Svensk motorsport och vad som bör göras för att få tillbaka de tider när man efter ha visat framfötterna i Karting ska kunna fortsätta sin karriär med? Just nu fattas vi en bra klass som till exempel F3 eller en utbyggd klass av de Formel Renault, som av outgrundligt skäl döps om till Formula Nordic? Varför vet jag inte men ett olyckligt beslut enligt mig. Nåväl, jag fortsätter envist att prata om de goda tiderna när Sverige stod högt i kurs med de duktiga förare vi hade under 1960, -70, -80 och -90-talet när de flesta av våra unga förare gick vägen via Formel 3. Varför tog det slut, undrar kanske någon? Jo, man fattade ett dåligt beslut i det Nordiska F3-sällskapet att frysa årsmodellerna på bilarna till 97 års modell? Allt för att hålla priserna nere! Vi lämnar den tråkiga sidan av detta och presenterar några av våra duktiga förare istället. Leif Lindström SM-mästare 1984 i tuff kamp med Steven Andskär, Thomas Danielsson, Hasse Thaung med flera.

Leif, som har många strängar på sin lyra, driver sedan flera år en egen klass, Ginetta, som startade med Ginetta G20 som en billig och säker lite sportvagn för de som ville prova att tävla. Klassen blev en succè som idag har ett stort startfält men med Ginetta G40 som är en snabb täckt liten sportvagn. Leif har själv stor kunskap från olika typer av bilar, samt har vi varit kollegor på Eurosport i 20 år som kommentatorer. Leif som Expertkommentator där hans stora kunnande om alla typer av racerbilar kom till stor hjälp vid våra sändningar. Leif har utöver F3 tävlat i Sport2000 och andra typer av sportvagnar, även där med stora framgångar. Många av er minns hans framfart med sin Fiat X19 Dallara. Leif har även varit i Japan och tävlat i Sportvagns VM i en Tiga C2 tillsammans med John Sheldon. Möjligheten att kunna utöva sin sport på samma sätt som Leif finns inte idag för unga duktiga Tjejer och Killar. Ja, vi har ju några Svenskar i USA, de flesta av er vet vilka jag tänker på, men de har tagit sig hela vägen dit på egna meriter och egna sponsorer och jag tror att ni knappast sett dom tävla i Sverige mer än på Kartingbanorna. Jag tänker fräscha upp minnet med några bilder av Leif samt en gruppbild som jag tog en gång på 80-talet, så håll till godo.

Text Janne Tromark med bilder ur egen kamera och ur Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest