Ronnies Formel 1:a på garageuppfarten

1983 var året då jag nästan fick min granne Lasse att tuppa av. Hur gick det till undrar kanske någon?

För att ta det från början så blev jag engagerad av Staffan Svenby, Ronnie Petersons manager, att vara ansvarig för avlastning och sedan lastning av ett gäng bilar som skulle vara med på Malmö Motormässa i en monter för att hylla vår egen Ronnie. Mässan blev en succè och mitt jobb att övervaka dessa bilar blev en kul erfarenhet för mig. De bilar som det gällde var en Tyrell P34, den sexhjuling Ronnie tävlade med, samt tre stycken Lotus F1:or däribland den Lotus 72 i vilken Ronnie vann sin första seger 1973. Med var också en Lotus 78 och 79. Alla svarta med den välbekanta gulddekoren. Med på trailern från England var också en Ferrari 312 PB som var en VM-bil från 1972 och kanske en av de vackraste Ferrari som byggts. En fin och uppskattad hyllning till en av våra största förare som så tragiskt omkom på Monza 1978.

När bilarna lastats med dessa dyrgripar hann klockan bli så mycket att föraren, som hette Les Leston, inte skulle hinna till färjan i Göteborg. Jag erbjöd då Les att sova över hos mig i Höganäs, vilket han tackade för och vi fick en trevlig kväll. Les var personlig vän med Colin Chapman och hade rest med honom runt hela världen.

Min granne Lasse, som också var motorsport fan, var långtradarchaffis och van att kliva upp tidigt och efter att ha intagit sin frukost klev han ut för att åka till jobbet och kliver rakt ut mot det stora ekipaget på min tomt. Lasse stannar och tittar och får en chock när han ser alla bilarna på Trailern. Min granne fick något att prata om med sina kollegor och storyn när grannen hade en trailer full med Racerbilar på tomten. Den nu gamla bilden dök upp igen efter alla år och jag tyckte det kunde vara kul att återuppliva historien igen från 1983.

Text och foto Janne Tromark

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest