De två bästa i F1 som inte vann VM

I dessa dystra coronatider så får man försöka sysselsätta sig med att läsa och bläddra bland bilder i vårt arkiv. Jag fick då idén att försöka lista förare, allt enligt eget huvud och förstånd. Tanken är förstås att hålla mig till toppen, både nationellt och internationellt vilket ytterligare blir en svår uppgift. Låt mig få börja med vilka förare jag anser vara de bästa som funnits men som aldrig vunnit VM. Den första av de två jag anser platsar här är Stirling Moss. Fler har kallat honom den ständige tvåan vilket kanske inte är så rättvist om man tittar på hans karriär. De mest utmärkande segrarför denne fantastiske man är kanske Mille Miglia 1955 och Targa Florio samma år. Inte F1 men ändå stora tävlingar som satt stort avtryck i Stirling karriär. Stirling är den ena av de två jag rankat och vår egen Ronnie Peterson är den andra. Utan att skräda orden alltför mycket menar jag att under perioden Ronnie tävlade var han den bäste och hans bortgång på Monza 1978 var en tragedi som lamslog, inte bara Sverige utan hela F1-världen. Sir Stirling Moss gick ur tiden 2020 den 24 april och sörjs av en hel värld precis som Ronnie. Dessa två är enligt mig de två bästa förarna som aldrig fick kröna sig med VM-kronan i Formel 1. Nästa inlägg kommer jag att berätta vilka förare jag håller högst i en värld mellan tvenne världskrig.

Text Janne Tromark
Bilder ur Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest