Klurig nöt

Vad gör man när man hittar en kul bild där man inte har en aning om vad bilden föreställer? Att det är en Formelbil ser jag men vem, var och när? Jag har den stora fördelen att känna några duktiga vänner som jag skickar bild och fråga till. I det här fallet till Lars-Göran Sjöberg som svarar så här.

Att det är en Brabham syns ju och det ser ut som den har fyra insugningststrattar. Alltså borde det vara en F2:a och således en Brabham BT16. Om jag har rätt i det antagandet så utesluter det att det är en svensk förare (eller bana). Jag återkommer om jag kan komma på något mer.

Lars-Göran återkommer och säger att han sökt på någon som kört en Brabham F2 med startnummer 15 under de aktuella åren (1964-1966) och som brutit för det ser ut på bilden som om han brutit.

Följande hittade jag:
13 sept 1964 Albi (F) Frank Gardner.
18 sept 1965 Oulton Park (GB) Bob Anderson
24 April 1966 Nûrburgring Sudschleife (D) Dieter Bohnhorst
24 april 1966 Barcelona (E) Trevor Taylor
8 Maj 1966 Limbourg (B) Bill Bradley

Lars-Göran utelsuter Barcelona men vågar inte gissa på något av de andra. Kan vara sydfrankrike, England, Tyskland eller Belgien.
En klurig nöt att knäcka eller vad tror ni? Hursomhelst är det en kul bild, det kanske inte föraren tycker, men den har ett visst historisikt värde tycker jag.

Stort tack till Lars-Göran.

Text Janne Tromark
Bild ur Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest