Fotograf 1928

Jag funderar just nu på den fotograf som tagit den här bilden? Den är tagen 1928 vilket är en stund sedan. Vad använde han för kamera? Troligtvis en Agfa eller en Leica monterad på ett stativ. Så gällde det den perfekta placeringen för att få den optimala bilden. Troligtvis hade han stått där en stund och kanske hade han redan tagit några bilder för att vara säker på att han fick det bästa resultatet. Jag är så gammal att jag vet att det på den tiden inte var lätt och att den kamerautrustning som stod till buds på inget sätt kan liknas vid vad vi har i våra telefoner till exempel. Det här gör att en fotograf vid den här tiden måste vara mycket duktig för att kunna åstadkomma en bild som den här. Var det bättre förr? Nja, kanske inte men för att klara sig måste man vara mycket duktig annars blev man inte gammal i gamet. Idag är det knappast någon som kan jobbet i mörkrummet där man även hade möjligheten att förbättra bilden genom kunskap om framkallning och kopiering. Nej, det var nog inte bättre förr men sannolikt spännande. Har någon av mina bilder blivit bra? Jadå Martin, visst blev det en bra bild. Betänk att den är tagen för 95 år sedan och jag som gammal fotograf gillar den så mycket att jag bjuder Bilsportarvets följare att titta på den. Tack Martin för din fina bild som berättar om hur tufft det var att tävla med bil 1928. När jag tänker efter så var det kanske bättre förr? Eller vad säger ni?

Text Janne Tromark.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest