Devin

På Nürburgring och Oldtimer GP på 80-talet fotograferade jag en bil som jag inte visste vad det var bil? Så småningom så lärde jag mig lite om den här bilen som var byggd av en herre vid namn Bill Devin. Denne Bill startade 1954 Devin Enterprices där hans första bil var en Devin -Panhard. Byggd på ett eget chassi och egen design som sedan fick en kaross från Deutsch-Bonnet- Motorn blev en 750cc tvåcylindrig Panhard boxermotor. Bill fortsatte sedan med att skapa egna karosser, ungefär som ”Ockelbo” Lundgren. Bill Devin fick sedan stor draghjälp av Alexander Kennedy Miller, som var en framgångsrik California förare med erfarenhet från många typer av tävlingar som Mille Miglia och Carrera Panamerica. Pikes Peak vann Miller sex gånger i sportvagnsklassen. Hans Cobra-Powered Devin SS var fiberglashästen som han vann 1958-1966. Bill dog i november 2000, men hans bilar lever vidare och deltog i 136 SCCA tävlingar mellan åren 1955-1963. Segrade 32 gånger och var tvåa 8 gånger och trea 3 gånger. Devin Sports Car drivs vidare av Kevin Callahan i Abington där man nu kan beställa en bil efter egna önskemål.
AK Miller, född 14/7 1906 avled den 23/10 1993 vid 87 års ålder.

Text Janne Tromark
Bilder ur Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest