Opel

I september 1862 började allt med symaskiner? 1868 då bygger Adam Opel sin första fabrik och produktionen av cyklar i Rûsselheim startar i Opels fabrik. 1899 börjar Adam Opel bygga bilar och 2022 och nu 160 år senare är man mitt uppe i en ny era med elbilar. Många av oss känner väl till Opel som under vår uppväxt funnits i famjilens ägo som Olympia, Kadett och Kapitän.

Det var även många som började tävla med Opelbilar som satte avtryck världen runt. Här hemma i Sverige känner vi förare som Nalle Johansson, Anders Kulläng Janne Brunstedt, Jûrg Bächi och inte minst Per Tjerneld som var lagledare för Opels Rallyteam.

I vårt grannland Finland satsade F1-Världsmästaren Keke Rosberg på Opel när han och hans Team tävlade i DTM. Bilsportarvet letar i bildarkivet och hittar lite roliga bilder av ovan nämnda förare så håll till godo och minns de svenska, och finska förare som skrivit in sig i Motorsporthistorien.


Text Janne Tromark
Bilder ur Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest