Vittorio Jano

Den här vackra bilen är en Alfa Romeo P2. Konstruktören heter Vittorio Jano, född 22 april San Giorgio Italien 1891. Jano började sin karriär 1911 på Fiat och flyttade till Alfa Romeo 1923 där hans första skapelse var just Alfa Romeo P2. Det här var en framgångsrik bil och tävlades med av självaste Enzo Ferrari i hans karriär som förare för Alfa. Enzo fortsatte att tävla med bilen även när han grundat ett eget stall, Scuderia Ferrari. Jano konstruerat racerbilen 158/159 Alfetta så flyttade Jano till Lancia 1937 där han bland annat arbetade med Aurelia. Lancia presenterade 1954 sin Formel 1 vagn D50. Satsningen blev dock för dyrbar och så man överlät hela projektet till Ferrari där Jano följde med på köpet. Hos Ferrari konstruerade tillsammans med Dina, Enzos son, V6 och V8-motorer som ersatte de äldre V12:orna i tävlingsbilarna. Motorerna kom senare att användas i Ferraris små mittmotor-vagnar, Dino 206/246. 1965 drabbas Vittorio av en allvarlig sjukdom och tog sitt liv i Turin den 13 mars samma år, De mest framgångsrika förarna i Alfas P2 Antonio Ascari, Giuseppe Campari, Gastone Brilli.Peri och Achille Varzi. Vrazi segrade i Targa Florio 1930 i en P2:a.

Text Janne Tromark
Bilder ur Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest