John Cobb slog rekord

Jag tar mig en tripp tillbaka i tiden igen för det är svårt att låta bli. Det blir Brooklands igen och en fantastisk maskin som en herre vid namn Reid Railton byggde och som mestadels kördes av John Cobb. Bilen är en singel-seater försedd med en flygplans motor av typ högkomprimerad Napier Lion W12 på 580 hkr. Under åren 1933, då bilen byggdes och fram till 1937 slog den 47 world speed records på Brooklands, Autodromen de Linas-Montlhery och på Bonneville Salt Flats i Utah. Cobb satte all-time records på Brooklands 1935 med 230,84km/tim! Knappast någon nu levande person var med och såg detta enorma skådespel men var säker på att de som var med häpnade av den enorma hastigheten. Sedan 1997 finns bilen i Brookland Museum där den går att ses och beundras.

Text Janne Tromark
Bilder ur Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest