Kvinnor som tävlat i RHK

Racerhistoriska Klubben (RHK) bildades 1978 och har sedan dess varit den ledande klubben för att driva historisk racing. Vi som var med när klubben bildades var ett gäng stora entusiaster för denna typ av motorsport och den blev inte mindre av våra framgångar internationellt. Den första som satte Sverige på kartan var Tommy Brorsson som med sina Lotus-bilar vann flera EM-titlar. Vad så beträffar kvinnliga förare så kan RHK även skryta med att vara i topp, inte minst med Mikaela Månlycke som med pappa Åke Axelssons Lotus 22 körde hem Lurani Cup i Formel Junior och med det en EM-titel. Starten för det stora intressset för kvinnor kom också snabbt efter det att klubben bildades och några av de tongivande förarna var Stina Widenborg och Pia Tigerschöld. Men det fyllde snabbt på med andra som ville vara med och vi minns namn som Mian Jutterström, Barbro Nivstrand med flera. 

För en tid sedan funderade jag över hur det ser ut idag och efter det att flera av de som var med från början slutat? Jag ställde frågan till Bengt-Åce Gustavsson (Racefoto) och efter några dagar så kom det ett mail från Bengan med svar. Det visade sig att under åren som gått ett stort antal damer tagit på sig hjälmen för att tävla mot männen.

Ett urval bilder, de flesta plåtade av Bengt-Åce Gustavsson, Racefoto.se. Klicka för att zooma in.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest