Hans Laine

När man läser om racerförare i Finland slås man av vilken otrolig historia man har i vårt östra grannland. Världsmästare i rally och Formel 1, ja det är så man blir avundsjuk. En man som jag har försökt att få lite kunskap om är Holger Laine. Holger var född 17.12 1922. Holger tävlade med bland annat Volvo PV 544 och Porsche 356. Holger klassegrar med Volvon 1963 och kommer sexa i Porschen samma år. Holger var bilhandlare i Ruskeasuo i Helsinki och vad jag förstår en framgångsrik sådan. Jag har också hittat en bild på Holger i en Lotus 15 och om någon vet vart den bilen tog vägen vore det kul att få veta det. Holger Laine gick ur tiden 24.2 1996 vid 74 års ålder. Holger hade en som vid namn Hans Laine som säkert fler av er känner till, inte minst då han tävlade tillsammans med vår TV-filmare och producent Sten Axelsson. Hans föddes 1945 i april. Hans startade sin karriär i rally och blev internationellt känd då han tillsammans med sin uncle startade i Acropolis Rally 1967 där han rankades som sjua. I 1969 års Jyväskylä Grand Rally är han i ledning med Hannu Mikkola som tvåa när han får problem med växellådan. Samma år startar han tillsammans med Sten Axelsson i en Porsche 906. 1970 blir han teammedlemm i AAW racing team som ägs av Antti Aarnio-Wilhuri i en Porsche 908/02. Laine var där teamkompis med Gijs van Lennep från Holland. Det blev två framgångsrika säsonger i England och BOAC 500 på Brands Hatch. I Italien på Targa Flolorio slutar paret på en fjärdeplats i Porschen. 1970 på Nûrburgring och ADAC 1000 km race, deltog Sten Axelsson och Pauli Toivonen i en Porsche 917 med Laine och Lennep. På träningen så kom tiden att räcka till en åttondeplats på griden. På den fria träningen på Nordschleifen på Döttinger Höhe rakan får Hans Laine ett kast på bilen över en sidmarkering och bilen snurrar runt och fattar eld. Trots massiva insatser av funktioner och läkare står Hans liv inte att rädda. Hans Laine hade blivit en favorit för publik och fans och det blev en chock för alla, både förare och publik. Hans kista bars av Holger och Henry Laine och bland övriga sågs Timo Mäkinen, Hannu Mikkola och Gijs van Lennep. En sorglig historia där Finland miste en populär och omtyckt förare vid endast 25 år.

Text Janne Tromark
Bilder ur Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest