Walter Rörhl

Vid den historiska Mille Miglia träffar man på många celibriteter som jag berättat om. Rally Världsmästaren Walter Rörhl är en av dom som anlitas av förmögna ägare av bilar som godkänns för deltagande i detta legendariska evenemang som på 80-90-talen genomfördes av över 500 deltagare. Walter är en karakteristisk person och som blev världsmästare åren 80 och 82. Med andra ord var han världsmästare nummer två efter Björn Waldegård som var den förste år 1979. Björn skämtade alltid om Walter och sa. ”jag förstår inte hur klarar av att växla och bromsa med stora fötterna han har”! Han hade koll på allt den gode Björn. Walter vann sitt första VM-tecken med Fiat 131 Abarth 1980 och 82 för Rothmans Opel Rally Team i en Opel Ascona. 75 rallyn körde Walter med 14 segrar, 31 pallplatser och 420 sträcksegrar. Walter tävlade också för Lancia i en 037 och så för Audi Quattro. Pikes Peak blev också en stor framgång för Walter i en Audi.

Text Janne Tromark plus bild från Mille Miglia.
Övriga bilder ur Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest