Kul bilder på Dickens och Regazzoni

Under en period reste jag mycket i Europa på tävlingar, inte minst med Team Itchi Ban. Jag arrangerade också bussresor till Nürburgring, Mille Miglia tillsammans med bland annat Charlie Lohmander. Det här är år som jag verkligen saknar och mycket kul hade vi i bussarna och vid banorna. Självklart fanns alltid kameran med och mitt intresse för gamla förare, och nya självklart, gjorde att det i mitt arkiv finns bilder som idag är roligt att se tillbaka på. Jag tänkte visa en bild på en av våra stora svenskar, Stanley Dickens, som den förste svensk att vinna 24-timmars Le Mans 1989. Bilden är från Ringen och inte den Sauber hann vann Le Mans med, utan en annan Grupp C-bil. Den andra bilden tog jag i Brecia vid besiktningen inför den Historiska Mille Miglia som jag reste till ett antal gånger. Mitt i vimlet av folk ser jag plötsligt min kollega Sven Eric Delèr, fotograf med stort intresse av bilar. Sven Eric är i samspråk med en av de stora F1-förarna, Gianclaudio Regazzoni, eller som han kallades, ”Regga”. Clay var född i Schweitz och var en Ferrari-förare under 6 år och känd som orädd men också otroligt snabb. Clay körde åren 1970-80 och körde in 209 poäng under 140 lopp. En krasch i USAs GP förlamade Clay och han tillbringade resten av sitt liv i rullstol. Han deltog i Millen i en Lancia Aurelia B20 med handicaputrustning. Clay, som var född 1929 omkommer i en autobahn olycka den 15 december 2006. Efter kraschen har man haft en teori att han dog innan kraschen av typ infarkt eller liknande. Trist att behöva sluta så för en av de stora i motorsporten.

Text och foto Janne Tromark

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest