Prins Bira och Colin Chapman

Två verkliga profiler i vår motorsporthistoria är den Thailändske Prins Birabongse, kallad Bira, och en av de stora, Colin Chapman. Båda har varit i Sverige och tävlat, inte Colin Chapman som var här i egenskap av Stallchef medan då Prinsen själv då tävlade i Stockholms GP på Skarpnäck 1948. Tävlingen innehöll det vi kallar en incident och så här var det. Den gode Prinsen, som körde en Gordini får motorstopp på startlinjen och knuffas igång av ett antal personer, däribland Prins Bertil. Bilen går igång och Prins Bira stannar en bit bortom startlinjen där han väntar på att starten ska gå. Prins Bira kommer dock först i mål men diskas på grund av detta. Han överklagar självklart då han tycker att han agerat korrekt. Det handlade om pengar, både start och prispengar. Långt senare skulle han få rätt så pengarna kom och han tilldömdes segern. Prins Biras kusin, Prins Chula Chakrabongse hade ett racingstall, White Mouse Racing som inspirerade Bira att prova på racing. 1936 köpte Chulas stall en ERA åt Bira som bland annat vann Coup de Prince Rainier i Monte Carlo. 1939 när andra världskriget bröt ut och Thailand ockuperades av Japan stannade Bira i England och gifte sig med en engelska. White Mouse Racing återstartade efter kriget men det var inte mycket racing i England så Prins Bira började tävla på kontinenten i en Maserati för Enrique Plates privatägda stall. Kul är att notera att Prins Bira är den enda Thailändska Formel 1 föraren. Prins Bira slutade sina dagar i en hjärtattack på en station vid Londons tunnelbana 1985.

Colin Chapman behöver knappast någon presentation för oss svenskar då han varit stallchef för både Ronnie Peterson och Gunnar Nilsson. Många av er har sett honom på Anderstorp under de år man var värd för Formel 1 VM. Colin var född 19 maj 1928 var också grundaren av sportvagns tillverkaren Lotus Cars 1952. Redan 1948 byggde Colin sin första bil MK1 som var en modifierad Austin Seven. Efter det så rullade det hela på och att Colin Chapman skrivit in sig i historieböckerna är det väl ingen som kan förneka. Många är det svenska förare som tävlat och vunnit tävlingar med han bilar som Lotus Elite, Elan, Seven och alla de andra fantastiska skapelserna som bar hans namn. Natten före hans oförutsedda död, var Colin på konsert och lyssnade på sin vän Cris Barber, en mycket duktig jazztrombonist, och hans band. den 16 december 1982 testade Team Lotus den första F1:an med Active suspension. Samma dag i sitt hem avled Colin Chapman av en hjärtattack i sitt hem i Norwich 54 år gammal och en hel värld av Lotus fan sörjde en genialisk man och stallchef.

Janne Tromark

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest