Två motorsportkvinnor

Just nu tänkte jag presentera två damer för er. Den ena känner säkert många igen för hon har varit med på Bilsportarvet förut. Den första damen heter Kitty May Burell och den andra år vår egen Greta Molander.

Kitty Burell hade den turen att hennes pappa var fotograf så det finns bra bilder av dottern som tidigt började att mecka och tävla. Kitty, som var född 1911 tävlade som 17-åring i Monte Carlo Rallyt i en Delage 1928. Året 1929 var Talbot så imponerade av Kittys körning och hennes design så man kontrakterade henne för fortsatt tävlande. Kitty använde Brooklands legendariska racerbana för att testa och trimma sina bilar inför tävlingarna. 1937 gifte sig Kitty med en annan racerförare vid namn Kenneth Hutchinson, som var en välbärgad man som bodde i Headley Grove, Farnham, där tidigare Sir Malcom Cambell bott.

Greta Molander, född 1908 var också en snabb ung dam som tidigt började tävla och hon vann också damklassen i Monte Carlo Rallyt ett par gånger. Greta minns säkert många från det Jubileumsrally som kördes från Göteborg till Stockholm 1986.

Bilderna av Kitty Burell har hennes pappa Bill tagit och bilderna på Greta är ur Bilsportarvets arkiv.

Text Janne Tromark

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest