Arthur Mallock och Clubman

Det är alltid svårt att veta vad våra följare gillar och det kräver en massa funderande över vad jag ska bjuda på den här gången? Jag beslutar mig för att slå ett slag för Clubmanklassen som är en typ av sportvagnar med ursprung i England. Det för mig in på mannen bakom den mest kända av de Clubmanbilar som finns, nämligen Arthur Mallock. Arthur föddes 1918 och gick ur tiden 1993 och hans liv finns att läsa om i en bok skriven av Paul Lawrence. Arthur var Major och efter andra världskriget återgår han till sin hobby, nämligen att bygga bilar. Piers Courage lär ha sagt om Arthurs bilar att det var enkla bilar som gick fort! Arthur byggde både Formula Junior och Formel Ford men kanske är det hans U2 som blev till klassen Clubman. Alla som känner till dessa bilar vet att dom var, och är snabba, och när jag läser hastighetsrekord på banorna i England så har Mallock de snabbaste varvtiderna bortsett från Formel 3. I Sverige var Kjell Wallin en av de första att satsa på en Mallock U2. En bil som jag senare ägde och hade kul med i MGCC,s tävlingar på sjuttiotalet. En av de som axlat manteln efter Kjelle är Stefan Mumm. Arthur Mallock själv har två söner, Richard och Ray, som båda tillsammans med sonsonen Michael vunnit många Brittiska Mästerskap. Välkända herrar som tävlat med Mallock är Max Mosley, tidigare FIA boss, Patrick Head. chefsdesigner Williams GP, Harvey Postlethwaite, desigern för March Wolf och Tyrell. Jag slutar mina rader med vad Paul Lawrence skrev om Arthur Mallock i sin biografi om Arthur. ”Arthur Mallock, a legend in his own lifetime”!

Njut av lite bilder från vår egen Clubmanklass bland annat tagna av Michael Hoffstedt.

Text Janne Tromark

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest