Jean-Louis Schlesser i Dakar-rallyt

Jag tror att många minns Dakar-rallyt och visst är det en underbar bild på Le Patron, Jean-Louis Schlesser i full fart med sin Buggy. Jean-Louis är brorson till racerföraren Jo Schlesser och vi svenskar minns honom kanske bäst för att han gifte sig med Björn Borgs första fru Mariana. Jag minns honom kanske mest för att han var lite osportslig och var snabb med att lämna in protester. Kanske fick han sitt öknamn Le Patron på grund av detta. Han vann dock Dakar åren 1999 och 2000 med sin egenbyggda bil försedd med Renaultmotorer. Jutta Kleinsmidt och Jean-Pierre Fontenay tävlade också för Jean-Louis i hans stall. Jean-Louis har också tävlat i Formel 1 1983 för RAM-Ford och 1988 för Williams-Judd, dock utan några placeringar. Hann vann däremot VM för Sportvagnar åren 1989 och 1990 tillsammans med Mauro Baldi. En av Frankrikes kanske mest färgstarka förare.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest