Torsten Palm

Torsten Palm är vår näste duktige F3-förare. Han vinner mästerskapen 1970 och 71. Det första året i en Brabham BT28 Ford 1000cc och året därpå i samma bil plus en BT35. 1970 tävlar han för Mennen Racing och året för samma team plus Torsten Palm Racing. Torsten som är född 23 juli 1947 och bror till kartläsaren Gunnar Palm. Det här lockade säkert Torsten att prova rally och som kartläsare kom han och Simo Lampinen tvåa i Svenska Rallyt 1967. Torsten har tävlat både nationellt och internationellt i Formel 3 samt även Rally. I sin F3 debut 1969 knep han en andraplats i SM efter Ronnie Peterson. Åren 70 -71 blev det Guld för värmlänningen. Torsten satte banrekord på Karlskogabanan 1973 i Formel 2 EM i en Surtees. 40.000 åskådare såg tävlingen där Torsten slutade på en tredjeplats och Ronnie på femte. Det blev även debut i F1 mer en Hesketh-Ford i Monaco 1975 men tyvärr kvalade han inte in. På Anderstorp samma år slutar Torsten på en tionde plats. Många av oss känner även Torsten från hans år som bilförsäljare på Lidingö där han även sålde Ferrari. En mycket trevlig och färgstark person är nog, både mitt, och många andras minnen av denne man.

Text Janne Tromark

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest