Gustav Dieden

Hur många av er minns den här föraren? Började med att tävla med en av de vackraste bilarna som byggts, Ferrari 206S Dino från 1966. Gustav Dieden, som snabbt skaffade sig ett namn som Gustav i Bäcken. För i bäcken slutade racet på Ring Knutstorp samma år. Som kommentator så döpte jag om bäcken till ”Dieden River”, inte för att häda utan mer av respekt då detta aldrig tidigare hänt. Många vid den här tiden visste inte mycket om Gustav men han skulle snart presentera sig. Den fina Ferrarin drabbades av ett motorhaveri två år senare och bilen försågs då med en Volvo-motor. Detta skedde 1970 och bland mycket annat i den historien tävlade man med den i Targa Florio. Förare då var ingen mindre än Hasse Wängstre. Totalt 18 stycken byggdes av denna pärla vilket gör bilen till en raritet. Nu är bilen såld sedan ett antal år för den runda summan av 2,5 miljoner Euro. Gustav återkom 1969 i en Brabham BT 28 Formel 3 och på Anderstorp tar han sig i mål som åtta bakom Ronnie och Torsten Palm. Nästa tävling åter på Anderstorp där Gustav slutar som femma efter Ronnie, Reine och Torsten Palm, På Västkustloppet blir han sexa i finalen för att så på Kanonloppet sluta som totalt delad fyra i SM tillsammans med Uffe Svensson. Gustav Dieden var en mycket snabb och duktig förare som även körde Formel 2. Bilder har jag fått av Lars-Göran Sjöberg, samt lånat bilden av Ferrarin i bäcken av Hyllinge Motorsällskap. Bilden på den otroligt vackra Ferrari 206S Dino har jag själv tagit i depån på Ring Knutstorp där Tommy Brorsson körde den innan den såldes.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest