Georg Duneborn fyller 85 år idag

Georg Duneborn fyller 85 år idag. Jojje är nu en av de äldsta av Formelbilsförare kvar i livet från den gamla goda tiden. Själv minns jag Jojje från 1959 då jag träffade honom första gången. Tyckte då att han verkade bekant och visst var han det. Min stora passion som ung grabb var speedway och där hade Jojje satt oförglömliga spår med sin spektakulära körning. Efter speedway kom Formelbil och det startade med en Cooper 500cc, en så kallad halvpanna, som han köpte genom att betala 600:- i avgifter i Frihamnen där bilen stått ett tag. Bilen ägdes av Curt Lincoln som Jojje gjort affärer med tidigare och han bjöd Jojje på bilen om han löste ut den från Frihamnen. Ganska snart inhandlas en ny Cooper, denna gång en T59. Året är 1963 och det blir fjärdeplats på både Velodromloppet och Västkustloppet. Samma år invigs nya Ring Knutstorp med sin 1100 meter långa slinga där Jojje vinner och sätter varvrekord som står sig än idag. Året efter kommer de riktigt stora framgångarna i Danmarks GP på Roskilde där huvudloppet vinns av Peter Revson medn Jojje på andraplats och Tim Mayer som trea. Så går resan till Italien och Targa Florio med Hasse Radefalk i en Porsche 904 GTS. Under träning sker ett missförstånd av en Italienare i en Alfa Romeo och Jojje måste väja och kör på en kantsten vid sidan av vägen. Sorti! 1964 köper han en Brabham BT 15 av Jörgen Ellekjear och kör en tävling på Skarpnäck. Så säljer han bilen till Eddie Levin och det är tyvärr det sista vi ser av Jojje bakom ratten i en tävlingsbil. Georg är från en tid när förare runt honom hette Picko Troberg, Yngve Rosqvist, Svenne ”Bergvägg” och Egge Haglund. Bilsportarvet säger stort grattis till Georg och tackar för allt kul vi haft under åren! Janne Tromark

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest